Rok Caritas

Radom: biskup inicjatorem uruchomienia banku żywnościowego

Caritas Diecezji Radomskiej

Z inicjatywy biskupa radomskiego Jana Chrapka jeszcze w tym roku zostanie uruchomiony Radomski Bank Żywnościowy.

Z inicjatywy biskupa radomskiego Jana Chrapka jeszcze w tym roku zostanie uruchomiony Radomski Bank Żywnościowy. Jego działalność będzie polegać na przyjmowaniu darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniu ich najbardziej potrzebującym. Realizacja tego zadanie została powierzona Caritas Diecezji Radomskiej - poinformował jej dyrektor ks. Piotr Jaśkiewicz.

Ks. Jaśkiewicz podkreślił, że aby taki bank mógł powstać trzeba najpierw stworzyć lokalną federację stowarzyszeń, które pilotowałyby to przedsięwzięcie. Wstępnie na tę propozycję odpowiedziały radomska Caritas, Polski Czerwony Krzyż i Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. - “Jest to bardzo dobry pomysł i cieszę się, że w Radomiu będzie możliwość realizacji tego przedsięwzięcia” - powiedział prezes TPD Włodzimierz Wolski. Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym roku Bank powstanie. “Jesteśmy już po dwóch spotkaniach organizacyjnych, wynikiem czego przygotowany jest już statut stowarzyszenia” - wyjaśnił dyrektor radomskiej Caritas.

Działalność banków żywności polega na przyjmowaniu darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniu ich z przeznaczeniem dla najbardziej potrzebujących. Zaopatrzenie banków, przy zachowaniu wymogów higieny i norm sanitarnych oraz z zachowaniem przepisów prawa, polega na bezpłatnym pozyskiwaniu artykułów żywnościowych. Odbiorcami polskich banków żywności są placówki dla chorych, niepełnosprawnych lub ubogich dzieci. Federacja Polskich Banków Żywności udziela systematycznej pomocy żywnościowej ponad 600 organizacjom i instytucjom, wspierając tym samym darem żywności 110 tys. osób. W swej pracy banki żywności respektują zasadę “non-profit” - prowadzenie działalności bez zysku.

Pierwsze banki żywności powstały w 1967 r. w Stanach Zjednoczonych Ameryki z inicjatywy Johna van Hangela. Idea ta rozprzestrzeniła się na kraje Europy Zachodniej, gdzie obecnie funkcjonuje około 140 banków żywności. Z czasem krajowe federacje powołały do życia Europejską Federację Banków Żywności, w skład której wchodzą banki z: Francji, Belgii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Grecji, Czech i Polski. Aktualnie wielkość wsparcia udzielonego przez te banki wynosi 72 tys. ton żywności rocznie, co równa się ekwiwalentowi około 145 milionów posiłków.