Radom: powstał komitet założycielski Radomskiego Banku Żywnościowego
Piątek, 18 Lutego 2000 14:30
Przedstawiciele Caritas Diecezji Radomskiej, Ligi Kobiet Polskich i wydziału spraw społecznych Marszałkowskiego Urzędu Wojewódzkiego utworzyli komitet założycielski Radomskiego Banku Żywnościowego.Przedstawiciele Caritas Diecezji Radomskiej, Ligi Kobiet Polskich i wydziału spraw społecznych Marszałkowskiego Urzędu Wojewódzkiego utworzyli komitet założycielski Radomskiego Banku Żywnościowego. Ustalenia w tej sprawie zapadły podczas spotkania, które odbyło się 15 lutego w radomskiej delagaturze urzędu marszałkowskiego. Głównym zadaniem zespołu będzie przygotowanie odpowiednich dokumentów w celu zarejestrowania Radomskiego Banku Żywnościowego w sądzie.
Zdaniem Ireny Poszpieszyńskiej, szefowej Ligi Kobiet Polskich szczególnie ważne jest, że będzie to systematyczna pomoc potrzebującym, a nie tylko doraźna akcja. - Widzimy jak marnotrawiona jest duża ilość żywności, którą można byłoby przekazać dla wielu biednych rodzin. Stworzenie banku żywnościowego rozwiąże problem - powiedziała Zofia Wolska z Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Jacek Mazur z Urzędu Marszałkowskiego przyznał, że społeczność radomska wciąż biednieje i dlatego tego typu inicjatywy są coraz bardziej potrzebne.
Inicjatorem powstania Radomskiego Banku Żywnościowego jest bp Jan Chrapek. Działalność tej instytucji będzie polegać na przyjmowaniu darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniu ich najbardziej potrzebującym. Odbiorcami polskich banków żywności są placówki dla chorych, niepełnosprawnych lub ubogich dzieci. W swej pracy banki żywności respektują zasadę non-profit, czyli prowadzenie działalności bez zysku.