Wniosek o rejestrację Radomskiego Banku Żywnościowego trafił do sądu
Piątek, 28 Lipca 2000 16:35
Wniosek o rejestrację Radomskiego Banku Żywnościowego wpłynął do Sądu Okręgowego w Radomiu.Wniosek o rejestrację Radomskiego Banku Żywnościowego wpłynął do Sądu Okręgowego w Radomiu. Powstała z inicjatywy biskupa radomskiego Jana Chrapka instytucja zajmie się przyjmowaniem darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniem ich najbardziej potrzebującym.
Wnioskodawcami rejestracji banku są: Caritas Diecezji Radomskiej, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Liga Kobiet Polskich. Aby sąd mógł zdecydować o rejestracji związku tych stowarzyszeń, musi uzyskać najpierw opinię prezydenta miasta, który ma na jej wydanie 14 dni.
Pierwsze banki żywności powstały w 1967 r. w Stanach Zjednoczonych Ameryki z inicjatywy Johna van Hangela. Idea ta rozprzestrzeniła się na kraje Europy Zachodniej, gdzie obecnie funkcjonuje około 140 banków żywności. Z czasem krajowe federacje powołały do życia Europejską Federację Banków Żywności, w skład której wchodzą banki z Francji, Belgii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Grecji, Czech i Polski. Aktualnie wielkość wsparcia udzielonego przez te banki wynosi 72 tys. ton żywności rocznie, co równa się ekwiwalentowi około 145 milionów posiłków.
Odbiorcami polskich banków żywności są m.in. placówki dla osób chorych i niepełnosprawnych oraz ubogich dzieci. Federacja Polskich Banków Żywności udziela systematycznej pomocy żywnościowej ponad 600 organizacjom i instytucjom, wspierając żywnością 110 tys. osób. Banki są organizacjami typu “non-profit”, czyli nie są nastawione na zysk, a wszystkie środki przekazują na swoją działalność statutową.