Radom: 4 tony żywności dla potrzebujących
Poniedziałek, 21 Marca 2005 23:16
Ponad 4 tony produktów żywnościowych zebrano w czasie Wielkanocnej Zbiórki Żywności w Radomiu. W akcję zaangażowanych było kilkuset wolontariuszy, którzy zbierali m.in. olej, mąkę, kaszę, konserwy i słodycze.Radom, 14.03.2005
Ponad 4 tony produktów żywnościowych zebrano w czasie Wielkanocnej Zbiórki Żywności w Radomiu. W akcję zaangażowanych było kilkuset wolontariuszy, którzy zbierali m.in. olej, mąkę, kaszę, konserwy i słodycze. Artykuły trafią przed świętami Wielkanocy do najuboższych za pośrednictwem Radomskiego Banku Żywności i diecezjalnej Caritas.
Dary w Radomiu były zbierane w 15 marketach i sklepach. - Ich wydawanie rozpoczniemy już jutro - deklaruje dyrektor Radomskiego Banku Żywności Krzysztof Sokołowski. Dodaje, że celem zbiórki było uwrażliwienie społeczeństwa na potrzeby ubogich. - Wciąż powiększa się skala ubóstwa i trzeba o tym wciąż przypominać - podkreśla Sokołowski.
Wolontariusze biorący udział w zbiórce mówili, że często bywało tak, że dary do koszy wkładały przede wszystkim osoby niezamożne. - Ci lepiej ubrani omijali nas z daleka - oceniali wolontariusze.
Zebrana żywność trafi do najbardziej potrzebujących pomocy, m.in. podopiecznych radomskiej Caritas, Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, świetlic socjoteraputycznych, Monaru, Ośrodka Pomocy Kryzysowej oraz domów pomocy społecznej.
Radomski Bank Żywności Bank jest niezależną organizacją pozarządową, nie nastawioną na zysk, udzielającą pomocy społecznej. Działa na terenie miasta Radomia i powiatu radomskiego. Celem banku jest przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności oraz zmniejszenie niedożywienia i głodu. Bank działa od 2000 roku z inicjatywy śp. biskupa Jana Chrapka. W ubiegłym roku rozdysponował on 314 ton żywności o wartości 2,5 mln złotych.