Rok Caritas

Radom: wicedyrektor Caritas prezesem Banku Żywności

Caritas Diecezji Radomskiej

Ks. Grzegorz Wójcik został prezesem Radomskiego Banku Żywności.

Ks. Grzegorz Wójcik został prezesem Radomskiego Banku Żywności. Tym samym stał się on pierwszą osoba duchowną w Polsce piastującą taką funkcję. Bank działa jako związek stowarzyszeń, wśród których znajduje się m.in. Caritas. Głównym celem statutowym Banku jest racjonalne wykorzystywanie pozyskanej żywności w ramach programu PEAD i różnych zbiórek artykułów spożywczych i rolnych.

Ks. Grzegorz Wójcik od trzech lat jest również wicedyrektorem Caritas Diecezji Radomskiej - Nowa funkcja jest dla mnie wielkim wyzwaniem jak również i zobowiązaniem - podkreśla. Już planuje przeprowadzenie wielkanocnej zbiórki żywności, będzie chciał podtrzymać też współpracę w Radomską Giełdą Rolną, gdzie bezpłatnie są pozyskiwane płody rolne. Priorytetowo traktuje również plany związane z budową chłodni na potrzeby Banku. Inwestycja ma się rozpocząć jeszcze w tym roku.

Nowy prezes Radomskiego Banku Żywności pochodzi z Radomia, ma za sobą 13 lat kapłaństwa. Przez 8 lat pracował jako wikariusz w skarżyskiej parafii Najświętszego Serca Jezusowego. Organizował tam świetlicę Caritas, przez 5 lat prowadził kolonie dla dzieci z rodzin ubogich, a także patologicznych. Za tę działalność otrzymał w 2003 r. tytuł “Skarżyszczanina Roku”. Wyróżnienie to jest przyznawane corocznie przez władze miasta. Święcenia kapłańskie przyjął w 1994 r. z rąk biskupa Edwarda Materskiego. Od 2004 r. jest wicedyrektorem radomskiej Caritas. Jest miłośnikiem wędkowania. Jego rekord życiowy to szczupak ważący 4,5 kg i mający 85 cm długości. Lubi też jazdę na rowerze i pływanie.

Radomski Bank Żywności został powołany z inicjatywy bp. Jana Chrapka w sierpniu 2000 r. Powołanie Banku było podyktowane potrzebą społeczną. Wobec narastającej pauperyzacji ludności, przy jednocześnie narastającym zjawisku marnotrawstwa artykułów spożywczych koniecznym stało się stworzenie pomostu pomiędzy producentami i dystrybutorami a organizacjami, realizującymi zadania z zakresu pomocy społecznej. Takim pomostem stał się Radomski Bank Żywności nieodpłatnie przekazujący pozyskaną żywność osobom potrzebującym. Głównym celem statutowym Banku jest racjonalne wykorzystywanie pozyskanej żywności. Dla realizacji tego celu organizacja prowadzi systematyczne, bezpłatne pozyskiwanie i rozdawnictwo żywności.