Rok Caritas

Caritas Diecezji Radomskiej

Adres:
Telefon:
Fax:
E-mail:
Strona internetowa:
ul. Kościelna 5, 26-604 Radom
+48 48 3652929, +48 48 3652928
+48 48 3652929
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
www.radom.caritas.pl

REGON:
NIP:
KRS:
670684979
9482037324
0000222733

Dyrektor:
Zastępca dyrektora:
ks. Grzegorz Wójcik
ks. Robert Kowalski

Konto bankowe PLN: 45 1240 3259 1111 0000 2989 1757

Radom: ponad 2 tys. ton żywności dla potrzebujących

Caritas Diecezji Radomskiej

Piątek, 16 Marca 2012 11:18

Ponad dwa tysiące sto ton darów planuje w tym roku przekazać potrzebującym Radomski Bank Żywności. Akcja zostanie przeprowadzona w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej. Dystrybucją darów zajmą się Parafialne Zespoły Caritas i inne organizacje współpracujące z bankiem i Caritas. Według badań Eurostatu, w Polsce zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym jest 27,8% czyli 10,4 miliona osób. Z powodu skrajnego ubóstwa cierpi 5,7% czyli ponad 2 miliony osób.

Dyrektor banku Krzysztof Sokołowski wyraził radość, że pomoc żywnościowa będzie kontynuowana. Kilka tygodni temu udało się uchronić program przed likwidacją. Oznacza to, że przez kolejne dwa lata zapewni on pomoc żywnościową najbardziej potrzebującym obywatelom Unii. Jednak będą pewne problemy związane z dystrybucją darów. W pierwszej połowie roku wydawane będą produkty mleczarskie, czyli mleko UHT, ser żółty i topiony. Z kolei w drugiej połowie roku wydawane będzie m. in. masło.  – Możemy liczyć, że ilość produktów będzie podobna. Pierwsze dostawy będziemy przyjmować w drugiej połowie marca, natomiast pierwsze produkty żywnościowe dla potrzebujących mają być wydawane w kwietniu – poinformował Krzysztof Sokołowski. Obecnie bank podpisuje umowy z organizacjami, które będą przyjmować dary w ramach akcji PEAD.

Idea stworzenia programu PEAD powstała w latach 80. ubiegłego wieku w okresie, gdy w magazynach agencji interwencyjnych krajów unijnych zgromadzone zostały ogromne ilości nadwyżek żywności. Władze UE nie były w stanie ani sprzedać ich w obrębie Unii, ani wyeksportować poza kraje członkowskie, m. in. ze względu na wysokie koszty dopłat eksportowych. Jednocześnie magazynowanie nadwyżek wymagało coraz większych nakładów finansowych. W tej sytuacji uznano, że lepiej jest rozdysponować nagromadzone zapasy wśród ludności ubogiej. (Radosław Mizera-Radio Plus Radom)

   

Strona 177 z 576