Radom: 150 litrów krwi w ramach akcji ''Podaruj Kroplę Miłości''

150 litrów krwi zebrano do tej pory w diecezji radomskiej w ramach ogólnopolskiej akcji ''Podaruj Kroplę Miłości''. Pozyskano również 63 kandydatów na dawcę szpiku kostnego. Zbiórka trwa od lutego i potrwa przez najbliższych kilka miesięcy. W całej Polsce zebrano 490 litrów krwi.

Z wyników akcji zadowolony jest dyrektor Regionalnego Centrum Krwi i Krwiolecznictwa w Radomiu Józef Waniek. - Jest to bardzo dobry wynik, który pozwala nam zabezpieczyć odpowiednią ilość krwi dla szpitali - powiedział dyrektor Waniek. Wśród parafii, które znacznie przyczyniły się do zebrania krwi są wspólnoty w Skaryszewie, Zwoleniu oraz Matki Bożej Częstochowskiej i św. Stefana w Radomiu. Do tej pory zbiórki krwi odbyły się ośmiu parafiach. Organizatorzy akcji są również dumni z liczby kandydatów na dawcę szpiku kostnego. - Tutaj trzeba wyróżnić radomską parafię Matki Bożej Częstochowskiej, w której zarejestrowało się 16 kandydatów - dodał Józef Waniek.

Wicedyrektor radomskiej Caritas ks. Robert Kowalski zwrócił uwagę na społeczny charakter akcji. Podkreśla, że honorowe krwiodawstwo to poświęcenie i oddanie siebie innym ludziom, którzy potrzebują pomocy. Przypomniał również, że statystyki Narodowego Centrum Krwi pokazują, że aby operacje w szpitalach mogły być planowo wykonywane, a ofiary nagłych wypadków, mogły być uratowane, liczba stałych dawców w Polsce powinna wzrosnąć.

To nie koniec akcji ''Podaruj Kroplę Miłości'' w diecezji radomskiej. Krew będzie można oddawać co najmniej do czerwca. W kampanię zaangażowały się Parafialne Zespoły Caritas, pracownicy i wolontariusze Caritas. Przystąpili do niej także duchowni. Kampania jest realizowana pod patronatem Narodowego Centrum Krwi, Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie, Centrum Zdrowia Dziecka, Instytutu Kardiologii, Instytutu Hematologii i Transfuzjologii. Radosław Mizera (Radio Plus Radom)

Ten artykuł dotyczy programu: Podaruj Kroplę Miłości