Blisko 1,5 tysiąca litrów krwi trafiło do chorych dzięki Caritas

30062012252Caritas podsumowała półmetek ogólnopolskiej kampanii społecznej „Podaruj Kroplę Miłości”, która rozpoczęła się w lutym br.  W ramach zorganizowanych przez Caritas akcji, krew oddało około 3300 osób z 27 diecezji w Polsce. Dzięki ich ofiarności uzyskano 1483,5 litra krwi.

Podczas kampanii zorganizowano w sumie 115 akcji poboru krwi, w tym 54 stacjonarne i 62 mobilne. Niesłabnącą popularnością cieszyły się akcje zorganizowane przez Caritas Diecezji Radomskiej, która zachęciła do oddania krwi ponad 700 osób, którzy oddali 319 litrów krwi. W kampanię zaangażowała się również Caritas Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego. Podczas 9 stacjonarnych i mobilnych akcji udało się pozyskać 492 dawców, którzy oddali prawie 221,5 litrów krwi.

W kampanii PKM udział biorą również regularnie Caritas Archidiecezji Białostockiej, Częstochowskiej, Gnieźnieńskiej, Lubelskiej, Poznańskiej, Przemyskiej, Szczecińsko-Kamieńskiej, Warmińskiej, Warszawskiej, Wrocławskiej oraz Diecezji Bielsko-Żywieckiej Bydgoskiej, Drohiczyńskiej, Kaliskiej, Koszalińsko-Kołobrzeskiej, Opolskiej, Pelplińskiej, Płockiej, Rzeszowskiej, Siedleckiej, Sosnowieckiej, Tarnowskiej, Warszawsko-Praskiej, Zamojsko-Lubaczowskiej.

28 lipca Caritas Archidiecezji Krakowskiej rozpocznie kampanię PKM Ogólnopolską Pielgrzymką Krwiodawców do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach. Termin pielgrzymki wypada w połowie wakacji. To czas szczególnego zapotrzebowania na krew ze  względu na zwiększoną liczbę wypadków, a w konsekwencji więcej  operacji i zabiegów.

Celem przeprowadzanych akcji podkreśla koordynator kampanii i honorowy dawca krwi Mariusz Talarek nie jest tylko jednorazowa zbiórka krwi, ale też zachęcanie do honorowego krwiodawstwa. Uświadamianie i przypominanie o potrzebie ciągłego dzielenia się jednym  z najcenniejszych darów  z chorymi. Wielu udało się już do tego przekonać. Są tacy, którzy zachęceni przez nas w lutym oddali krew pierwszy raz w życiu, teraz po raz drugi. Akcje muszą być powtarzane, bo krew jest potrzebna każdego dnia. Wakacje to okres wzmożonego zapotrzebowania na krew. Dlatego zachęcamy szczególnie w tym czasie do honorowego krwiodawstwa.

Najbliższa akcja poboru krwi już 25 lipca w Warszawie, w dniu patrona kierowców  – św. Krzysztofa, na Krakowskim Przedmieściu, przed kościołem św. Anny w godzinach 11.00 – 16.30.

Kampania „Podaruj Kroplę Miłości” odbywa się pod patronatem Narodowego Centrum Krwi, Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie, Centrum Zdrowia Dziecka, Instytutu Kardiologii, Instytutu Hematologii i Transfuzjologii. Patronat honorowy nad kampanią objęli: kard. Kazimierz Nycz, abp Henryk Hoser, bp Józef Guzdek oraz Klasztor na Jasnej Górze i Klasztor w Niepokalanowie. Kampanię oraz poszczególne akcje w diecezjach patronatem obejmują Biskupi diecezjalni oraz Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

Kampanię wspierają: Krzysztof Ziemiec, dziennikarz „Wiadomości” TVP1, piosenkarka Monika Kuszyńska i aktor Radosław Pazura.

Osoby prywatne, firmy i instytucje, które chciałyby oddać krew w ramach kampanii Podaruj Kroplę Miłości, prosimy o kontakt z diecezjalnymi Caritas lub koordynatorem Caritas Polska:

Mariusz Talarek
kom. +48 602 223 678

Więcej informacji o kampanii na stronie: http://www.caritas.pl/akcje-ogolnopolskie/8237-podaruj-krople-milosci

Ten artykuł dotyczy programu: Podaruj Kroplę Miłości