Caritas Polska ponownie pomoże uchodźcom syryjskim w Jordanii

_dsc2701Caritas Polska otrzymała po raz drugi środki w ramach konkursu „Polska pomoc humanitarna dla uchodźców syryjskich w Libanie i Jordanii 2013” z Ministerstwa Spraw Zagranicznych na realizację pomocy dzieciom uchodźców syryjskich w Jordanii.

Projekt pn. „Oferta edukacyjna Caritas dla dzieci uchodźców syryjskich w Jordanii” będzie realizowany wspólnie z Caritas Jordan. Obejmie on wsparciem ok. tysiąc osób z miejscowości Mafraq, Zarqa, Irbid, Madaba, Amman i Karak, w tym również osoby niepełnosprawne. Dla dzieci zaoferujemy naukę języka angielskiego, języka arabskiego, umiejętności plastycznych, matematyki, edukacji nieformalnej, nauki poprzez doświadczenie. Dla młodzieży przeznaczone są warsztaty w zakresie kształcenia zawodowego, w tym: gotowania, szycia, wyrobów ręcznych, obsługi komputera, fotografii, języka angielskiego. Dzieciom niepełnosprawnym oferujemy ćwiczenia w zakresie terapii edukacyjnej i psychoterapii, a  rodzicom warsztaty uświadamiająco – edukacyjne.

Projekt jest kontynuacją działań edukacyjnych realizowanych przez Caritas Polska i Caritas Jordan, skierowanych do dzieci uchodźców syryjskich w Jordanii, które stanowią część całego systemu usług edukacyjnych kierowanych do dzieci uchodźców.

Pogarszający się konflikt w Syrii sprawia, że liczba uchodźców od dwóch lat rośnie. W Jordanii, Libanie, Turcji, Iraku i innych krajach Bliskiego Wschodu przebywa już ponad 1,2 mln Syryjczyków, z czego około 40 % przebywa w samej tylko Jordanii, co stanowi około 7 % populacji sześciomilionowego państwa. Zjawisko zaczyna generować poważne konflikty społeczne i powoduje niestabilność ekonomiczną. Oprócz nieustającej pomocy doraźnej w postaci zapewnienia środków do życia, potrzeba jednocześnie natychmiast umożliwić uchodźcom integrację ze społeczeństwem jordańskim, gdyż nie wiadomo jak długo uchodźcy pozostaną poza swoim krajem. W tym przypadku działania humanitarne dotyczą zapewnienia nieformalnej edukacji oraz wsparcia rehabilitacyjno–edukacyjnego dla dzieci syryjskich w Jordanii, wsparcia ich rodziców oraz pomocy w nabyciu umiejętności zawodowych i życiowych dla młodych Syryjczyków.

W ramach wcześniejszego projektu zostały zrealizowane dwa filmy: 14 - oraz 5-minutowy, które można obejrzeć na stronie Caritas:

Filmy pt. „S.O.S Syria” znajdują się pod linkiem

Istnieje możliwość otrzymania płyty z filmem 5-minutowym,  po uprzednim zgłoszeniu zapotrzebowania do Caritas Polska na e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Marta Titaniec

Ten artykuł dotyczy programu: Pomoc dla Syrii