Rok Caritas

Żeby się nic nie zmarnowało

marchew_warzywaCaritas Polska codziennie otrzymuje coraz więcej  zgłoszeń od rolników, którzy chcą przekazać owoce i warzywa na cele społeczne. Są to deklaracje na ok. 10 tysięcy ton owoców i warzyw. Dotyczą głównie jabłek i marchwi.

Już od połowy września Caritas Polska za pośrednictwem Caritas diecezjalnych przyjmuje do swoich magazynów owoce i warzywa na zasadzie darowizny żywnościowej.

Chcemy przyjąć jak najwięcej owoców i warzyw i przekazać je osobom potrzebującym. Na miarę naszych możliwości podejmujemy również inicjatywy zmierzające do zagospodarowania owoców i warzyw na potrzeby własne placówek. Dzięki temu uda się zagospodarować znacznie więcej owoców i warzyw, przedłużyć ich trwałość i dostarczyć do większej liczby osób potrzebujących - przez dłuższy czas i regularnie.

Podstawą działania są akty prawne na podstawie, których producenci owoców i warzyw objętych embargiem przez Rosję, mogą ubiegać się o rekompensaty. Koszty transportu i pakowania przy operacjach wycofania z przeznaczeniem na cele bezpłatnej dystrybucji, zarówno w przypadku działań realizowanych przez organizacje producentów (realizujących programy operacyjne), jaki i producentów indywidualnych, będą rekompensowane ze środków finansowych UE.

Caritas diecezjalne dzięki posiadanej strukturze dystrybucji przekazują  żywność do placówek Caritas, jak również innych uprawnionych organizacji takich jak: Parafialne Zespoły Caritas, jadłodajnie, noclegownie, ośrodki dla najuboższych, domy samotnej matki, punkty interwencji kryzysowej, świetlice środowiskowe dla dzieci i młodzieży i wiele innych. Jest to dobre rozwiązanie, gdyż marnowanie jedzenia podczas gdy obok żyją ludzie, których nie stać na codzienny posiłek to paradoks.