Rok Caritas

Najlepsze, bo naturalne - konkurs rozstrzygnięty

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej

zdjecie_nagrodyzdjecie_nagrody_2
Chleb, bułki, ciasta, zupy – takie potrawy najczęściej zgłaszano w konkursie
 
„Najlepsze, bo naturalne”

organizowanym przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej.

Prace konkursowe oceniała komisja w składzie: ks. Krzysztof Kisielewicz, s. Barbara Konobrodzka, Wojciech Iwaniuk.

Zgłoszenia, które spełniły warunki konkursowe i zostały zakwalifikowane do oceny przez komisję nadesłali:

Warsztat Terapii Zajęciowej Bielsk Podlaski (praca zbiorowa)

Dominika Małyszczuk

Katarzyna Trzyna

Barbara Oleksiuk

Agnieszka Olendzka

Magda Piotrkowska

Aleksandra Warszycka

Mariola Trusiuk

Komisja zdecydowała, że wymienione zgłoszenia zostaną nagrodzone i autorzy przepisów otrzymają nagrody rzeczowe w postaci zestawów książek. Fundatorem nagród jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i Caritas Diecezji Drohiczyńskiej. Laureatom nie przysługują roszczenia o wypłatę równowartości pieniężnej uzyskanych nagród.

 Celami konkursu były:

-        promocja zachować proekologicznych,

-        ukazanie znaczenie zdrowej żywności,

-        promocja zdrowej, podlaskiej żywności, popularyzacja kuchni bez półproduktów i sztucznych dodatków,

-        zebranie tradycyjnych i współczesnych przepisów na eko-potrawy,

-        popularyzacja i gromadzenie wiedzy o tradycyjnych potrawach,

-        przekonanie osób w różnym wieku do zachowań przyjaznych przyrodzie i środowisku,

-        zaangażowania do działań na rzecz środowiska naturalnego,

-        budowanie prawidłowych postaw społecznych i konsumenckich,

-        wpływanie na promocję województwa poprzez budowanie i utrwalanie świadomości o walorach przyrodniczych regionu,

-        pobudzenie aktywności dzieci, młodzieży i dorosłych.

 Konkurs skierowany był do mieszkańców województwa podlaskiego. W konkursie mogli uczestniczyć: dzieci, młodzież i dorośli. Do konkursu przyjmowano zgłoszenia zawierające przepisy na dowolne potrawy, przygotowywane bez użycia półproduktów i sztucznych dodatków.

„Powrót do dzieciństwa” – przepis na chlebek

1kg maki pszennej

1litr wody + 1 szklanka

1szklanka mąki razowej żytniej

½ szklanki otrąb

½ szklanki płatków górskich

1łyżka soli

Zakwas chlebowy  (który wcześniej dostało się od sąsiadki Smile)

Wszystkie produkty dokładnie wymieszać ręka. Żeby mieć zakwas na następny chleb, należy odłożyć ¾ słoika zakwasu. Zakwas trzymamy w słoiku w woreczku foliowym w  lodówce.

Następnie dodajemy:

½ szklanki siemienia lnianego

½ szklanki sezamu

½ szklanki żurawiny suszonej

1 szklanka pestek słonecznikowych

Wszystko razem mieszamy i wkładamy do dwóch jednakowych foremek na 12h. Dobrze byłoby, żeby stały one w cieple.  Po upływie tego czasu do nagrzanego piekarnika wkładamy chleb. Pieczemy go 1h w 220 stopniach, a 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika na drewnianą deskę. Aby skórka w chlebie była miękka, po wyjęciu z piekarnika należy obficie skropić  ją gotowaną zimną wodą i przykryć płócienną ściereczką.

Autor: KATARZYNA TRZYNA, Bielsk Podlaski

Wyniki konkursów zostaną ogłoszone: na stronie internetowej www.drohiczyn.caritas.pl