Najlepsze, bo naturalne - konkurs rozstrzygnięty
Czwartek, 02 Stycznia 2014 15:24
Caritas Diecezji Drohiczyńskiej
Chleb, bułki, ciasta, zupy – takie potrawy najczęściej zgłaszano w konkursie
„Najlepsze, bo naturalne”
organizowanym przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej.
Prace konkursowe oceniała komisja w składzie: ks. Krzysztof Kisielewicz, s. Barbara Konobrodzka, Wojciech Iwaniuk.
Zgłoszenia, które spełniły warunki konkursowe i zostały zakwalifikowane do oceny przez komisję nadesłali:
Warsztat Terapii Zajęciowej Bielsk Podlaski (praca zbiorowa)
Dominika Małyszczuk
Katarzyna Trzyna
Barbara Oleksiuk
Agnieszka Olendzka
Magda Piotrkowska
Aleksandra Warszycka
Mariola Trusiuk
Komisja zdecydowała, że wymienione zgłoszenia zostaną nagrodzone i autorzy przepisów otrzymają nagrody rzeczowe w postaci zestawów książek. Fundatorem nagród jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i Caritas Diecezji Drohiczyńskiej. Laureatom nie przysługują roszczenia o wypłatę równowartości pieniężnej uzyskanych nagród.
Celami konkursu były:
- promocja zachować proekologicznych,
- ukazanie znaczenie zdrowej żywności,
- promocja zdrowej, podlaskiej żywności, popularyzacja kuchni bez półproduktów i sztucznych dodatków,
- zebranie tradycyjnych i współczesnych przepisów na eko-potrawy,
- popularyzacja i gromadzenie wiedzy o tradycyjnych potrawach,
- przekonanie osób w różnym wieku do zachowań przyjaznych przyrodzie i środowisku,
- zaangażowania do działań na rzecz środowiska naturalnego,
- budowanie prawidłowych postaw społecznych i konsumenckich,
- wpływanie na promocję województwa poprzez budowanie i utrwalanie świadomości o walorach przyrodniczych regionu,
- pobudzenie aktywności dzieci, młodzieży i dorosłych.
Konkurs skierowany był do mieszkańców województwa podlaskiego. W konkursie mogli uczestniczyć: dzieci, młodzież i dorośli. Do konkursu przyjmowano zgłoszenia zawierające przepisy na dowolne potrawy, przygotowywane bez użycia półproduktów i sztucznych dodatków.
„Powrót do dzieciństwa” – przepis na chlebek
1kg maki pszennej
1litr wody + 1 szklanka
1szklanka mąki razowej żytniej
½ szklanki otrąb
½ szklanki płatków górskich
1łyżka soli
Zakwas chlebowy (który wcześniej dostało się od sąsiadki )
Wszystkie produkty dokładnie wymieszać ręka. Żeby mieć zakwas na następny chleb, należy odłożyć ¾ słoika zakwasu. Zakwas trzymamy w słoiku w woreczku foliowym w lodówce.
Następnie dodajemy:
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki sezamu
½ szklanki żurawiny suszonej
1 szklanka pestek słonecznikowych
Wszystko razem mieszamy i wkładamy do dwóch jednakowych foremek na 12h. Dobrze byłoby, żeby stały one w cieple. Po upływie tego czasu do nagrzanego piekarnika wkładamy chleb. Pieczemy go 1h w 220 stopniach, a 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika na drewnianą deskę. Aby skórka w chlebie była miękka, po wyjęciu z piekarnika należy obficie skropić ją gotowaną zimną wodą i przykryć płócienną ściereczką.
Autor: KATARZYNA TRZYNA, Bielsk Podlaski
Wyniki konkursów zostaną ogłoszone: na stronie internetowej www.drohiczyn.caritas.pl