Rok Caritas

Caritas gotuje najlepiej

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej

gotowanie5Karkówka po myśliwsku przygotowana przez Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Sokołowie Podlaskim została najlepszą potrawą regionalną na szlaku „Wielkiego Gościńca Litewskiego”.

Potrawa nie miała sobie równych podczas I Międzynarodowego Turnieju Smaków, który w ostatni wakacyjny weekend (30 – 31 sierpnia 2014) odbył się na Zamku w Liwie położonym w malowniczej dolinie rzeki Liwiec. Kulinarna podróż szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego miała na celu prezentację bogatych tradycji kulinarnych terenów, przez które przebiega Wielki Gościniec Litewski – dawny szlak handlowy z Warszawy do Wilna. Podczas Turnieju prezentowano i degustowano wiele wyrobów regionalnych, odbył się kiermasz kulinarnych produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła, a także można było obejrzeć występy artystyczne i posłuchać koncertów kapel ludowych. Dodatkowym atutem imprezy był pokaz kulinarny znanego prezentera telewizyjnych programów kulinarnych, znawcy kuchni regionalnej – Tomasza Jakubiaka.

gotowanie1W ramach Turnieju Smaków zostały zorganizowane dwa konkursy kulinarne: „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” i „Gościniec z podróży” – najciekawszy kulinarny prezent z podróży tym szlakiem. Do udziału w konkursie zgłosiło się 27 uczestników, którzy rywalizowali ze sobą o „Kielich Wojciecha Wielądko” – pochodzącego z Ziemi Liwskiej, autora słynnej staropolskiej książki kucharskiej pt. „Kucharz doskonały”.

Po skosztowaniu wszystkich przygotowanych potraw komisja jednogłośnie przyznała I miejsce w kategorii „Najsmaczniejsza potrawa regionalna na szlaku „Wielkiego Gościńca Litewskiego” Warsztatowi Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Sokołowie Podlaskim za karkówkę po myśliwsku. II miejsce otrzymały: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Liwianka” z Liwa za kiszkę ziemniaczaną oraz Wanda Oksięciuk z Hołowienek za babkę ziemniaczaną z twarogiem i sosem grzybowym. Nagrodę specjalną od Tomasza Jakubiaka otrzymała Celina Kur z Bałobrzegów za piwo kozicowe.

gotowanie2W kategorii - „Gściniec z podróży” I miejsce przyznano Ewie Szczęśniak za kosz ze specjałami regionalnymi, II miejsce otrzymał Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka, III miejsce cukiernia Rola z Sokołowa Podlaskiego za ciastko „Sokół”. W tej kategorii Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Sokołowie Podlaskim również został wyróżniony za sakiewki z ciasta drożdżowego.

Te wspaniałe, nagrodzone przysmaki zostały przygotowane przez niepełnosprawnych uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Sokołowie Podlaskim pod opieką terapeutów w Pracowni Gospodarstwa Domowego tej placówki.


gotowanie6Wspaniała atmosfera festynu plenerowego udzielała się wszystkim, którzy zdecydowali się spędzić swój czas na podzamczu w Liwie. Wyborne jedzenie i piękne rękodzieło, muzyka ludowa oraz wspaniała pogoda były niesamowitą przygodą dla pasjonatów tradycji regionalnych.

Organizatorami I Międzynarodowego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie byli: Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie i Lokalna Organizacja Wielki Gościniec Litewski. Współorganizatorzy to: Sokołowski Ośrodek Kultury, Muzeum Ziemi Mińskiej, Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej, PTTK Węgrów, Stowarzyszenie „Bądźmy razem”, Stowarzyszenie „Kapitał – Praca – Rozwój”, Stowarzyszenie „Tygiel Doliny Bugu”, Stowarzyszenie „Kraina Bobra”, Stowarzyszenie „Szlak Tatarski”. Patronat honorowy nad turniejem objęli: Marszałek Województwa Mazowieckiego, Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna i Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna.

Magdalena Frączek

  • gotowanie3
  • gotowanie4