EURO 2012 bez barier

sdc12823Wprawdzie piłkarskie EURO  już za nami, ale przecież długo będziemy pamiętać wielkie emocje, które towarzyszyły tej imprezie. Szczególnie mile zapamiętają EURO osoby niepełnosprawne, które za pośrednictwem Caritas Polska mogły z trybun Stadionu Narodowego kibicować europejskim drużynom.

Cztery osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich wzięły udział w meczach EURO 2012, które odbyły się 21 i 28 czerwca na Stadionie Narodowym w Warszawie. Bilety udostępnił Juergen Reuter z Zurychu, który  także towarzyszył polskim kibicom na wózkach. W meczu półfinałowym rywalizowały o wejście do finału drużyny Rosji i Niemiec. Radość z udziału w rozgrywkach piłkarskich była wielka i przeżycie też niemałe, ponieważ niektórzy, jak Dominik przejechali ponad 100 km, aby obejrzeć półfinał.  – Była to dla mnie szansa na przeżycie dużych emocji, tym bardziej że nigdy nie miałem okazji uczestniczyć w takim wydarzeniu – podkreśla.
sdc13017Ja przeżywałem podobną radość  kibicując z trybun podczas dwóch meczów. Przed imprezą nawet w marzeniach nie przypuszczałem, że będę miał okazję bezpośredniego udziału w rozgrywkach.  To największa w historii Polski impreza sportowa, w najpiękniejszych obiektach sportowych, jakie powstały w naszym kraju. Mogłem od środka zobaczyć Stadion Narodowy. Możliwość kibicowania na trybunach, wśród pełnych entuzjazmu kibiców, to  niezapomniane przeżycie i niezatarte wrażenia. Ale największym zaskoczeniem, była ogromna życzliwość  spotkanych ludzi. Wszyscy byliśmy kibicami. Niezależnie od kraju pochodzenia, wieku, drużyny, jakiej kibicowaliśmy, czy bycia pełno-, czy niepełnosprawnym. Swoją życzliwość i sympatię okazywali wszyscy: zwykli ludzie, służby, mundurowi czy wolontariusze. To było coś tak zupełnie innego od obrazków kiboli, którzy wraz ze swoją agresją najczęściej kojarzą się z rozgrywkami piłki nożnej.  Ale też przeżycie zupełnie inne od spotykanej na co dzień obojętności. Mam ogromną nadzieję, że ta radość, otwartość, życzliwość na co dzień pozostaną w nas wszystkich, i staną się nawet ważniejszym efektem EURO 2012 w Polsce, niż wszystkie wspaniałe inwestycje.
Sławomir Barabasz

• sdc12795