Rok Caritas

Caritas Diecezji Radomskiej

Adres:
Telefon:
Fax:
E-mail:
Strona internetowa:
ul. Kościelna 5, 26-604 Radom
+48 48 3652929, +48 48 3652928
+48 48 3652929
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
www.radom.caritas.pl

REGON:
NIP:
KRS:
670684979
9482037324
0000222733

Dyrektor:
Zastępca dyrektora:
ks. Grzegorz Wójcik
ks. Robert Kowalski

Konto bankowe PLN: 45 1240 3259 1111 0000 2989 1757

50 tys. osób otrzyma wsparcie z unijnego programu PEAD

Caritas Diecezji Radomskiej

Środa, 20 Marca 2013 09:45

Lada dzień rozpocznie się dystrybucja żywności, która w postaci paczek żywnościowych trafi do rodzin ubogich, wielodzietnych oraz dysfunkcyjnych. W ramach unijnego programu PEAD wsparcie otrzyma 50 tysięcy potrzebujących.

Dystrybucją darów zajmie się Radomski Bank Żywności. Jego prezes ks. Robert Kowalski poinformował, że w programie dostępnych będzie 16 produktów spożywczych, w tym m.in: mleko UHT, makaron, kasza, cukier, dżem, herbatniki oraz dania gotowe. – Bank żywności przekaże dary dla ok. 32 tysięcy osób, zaś diecezjalna Caritas dla ok. 18 tys. osób. Średnio każdy z obdarowanych otrzyma 40 kilogramów jedzenia – zapowiada ks. Kowalski.

Uprawnionymi do otrzymania żywności są osoby i rodziny, których dochód nie przekracza kwoty 813 zł netto w przypadku osób samotnych, a dla rodzin – 684 zł netto na jednego członka rodziny.

Przypomnijmy, że w sierpniu 2000 roku złożono wniosek o rejestrację Radomskiego Banku Żywnościowego w Sądzie Okręgowym w Radomiu. Powstała z inicjatywy biskupa radomskiego Jana Chrapka instytucja zajęła się przyjmowaniem darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniem ich najbardziej potrzebującym. Wnioskodawcami rejestracji banku były: Caritas Diecezji Radomskiej, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Liga Kobiet Polskich.

Pierwsze banki żywności powstały w 1967 r. w Stanach Zjednoczonych Ameryki z inicjatywy Johna van Hangela. Idea ta rozprzestrzeniła się na kraje Europy Zachodniej, gdzie obecnie funkcjonuje około 140 banków żywności. Banki są organizacjami typu "non-profit", czyli nie są nastawione na zysk, a wszystkie środki przekazują na swoją działalność statutową.

Radomski Bank Żywnościowy jest pierwszą taką instytucją w Polsce powstałą na zasadzie Związku Stowarzyszeń, w której po raz pierwszy działa Caritas. Jest to jedna z inicjatyw, w których Caritas Radomska jest pionierem w skali całego kraju. (rm)

 

 

   

Strona 108 z 576