Łódź: Jutro otwarcie Okna Życia

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

We wtorek, 31 maja o godz. 11.00, w święto Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, w Pabianickim Centrum Medycznym w Pabianicach (ul. Jana Pawła II 68) ks. dr Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska, poświęci Okno Życia, które powstaje z inicjatywy Zarządu Pabianickiego Centrum Medycznego, pod patronatem Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Wcześniej, o godz. 10.00, w kaplicy szpitalnej odprawiona zostanie Msza Święta. Okno Życia w Pabianicach jest już czwartym z kolei miejscem w archidiecezji łódzkiej, w którym będzie chronione ludzkie życie. Jego otwarcie - w miesiąc po uroczystości beatyfikacji Jana Pawła II - jest wyrazem wdzięczności za błogosławionego Papieża Polaka.
Okno Życia umożliwia przyjęcie dziecka urodzonego przez kobietę ukrywającą ciążę przed otoczeniem i zapewnia jej zachowanie anonimowości. Jest to rozwiązanie nadzwyczajne, stosowane, aby zapobiec porzucaniu lub zabijaniu niemowląt rodzących się w skrajnie niesprzyjających okolicznościach. Podobna inicjatywa od kilku lat działa z powodzeniem w wielu miastach Polski pod opieką Caritas diecezjalnych. Do końca marca 2011 w 45 Oknach Życia udało się uratować 33 noworodki, z czego najwięcej – 14 dzieci – w krakowskim oknie.
W archidiecezji Łódzkiej działają cztery Okna Życia, z czego dwa w Łodzi – przy II Szpitalu Miejskim im. Dr L. Rydygiera (ul. Sterlinga 13) i w domu Sióstr Urszulanek SJK w Łodzi (ul. Obywatelska 60) oraz w Piotrkowie Trybunalskim, w Domu Zakonnym Zgromadzenia Sióstr Maryi Wspomożycielki (ul. Armii Krajowej 9) i nowo otwarte w Pabianicach. W piotrkowskim Oknie Życia pozostawiono do tej pory dwóch chłopców. W łódzkim oknie, przy ul. Sterlinga – znaleźli się chłopiec i dziewczynka.

Ten artykuł dotyczy programu: Okna Życia