Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy IV

Programy i projekty

Rozpoczęła się realizacja projektu  „Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy IV”. Jest on realizowany przez PFRON w partnerstwie z czterema organizacjami: Caritas Polska, Fundacją Polskich Kawalerów Maltańskich w Warszawie POMOC MALTAŃSKA, Fundacją Aktywnej Rehabilitacji „FAR” w Warszawie oraz Stowarzyszeniem Przyjaciół Integracji. Caritas Polska prowadzi projekt w sześciu biurach: w Ełku, Nysie, Kolbuszowej, Łodzi, Lublinie oraz Szczecinie.

Celem projektu jest wsparcie oraz przygotowanie określonej grupy osób z niepełnosprawnością ruchową do wejścia lub powrotu na rynek pracy oraz do podjęcia lub kontynuowania nauki. Projekt skierowany jest do osób z niepełnosprawnością ruchową z orzeczonym znacznym i umiarkowanym stopniem niepełnosprawności oraz do osób z ich otoczenia. Osiągnięcie celu jest możliwe dzięki rozwinięciu, podtrzymaniu i przywróceniu aktywności społeczno-zawodowej osób niepełnosprawnych poprzez zapewnienie im kompleksowego, profesjonalnego wsparcia specjalistycznego: szkoleniowego i doradczego. Wykwalifikowani pracownicy, regionalni specjaliści ds. współpracy z pracodawcami zapewniają wsparcie w aktywnym poszukiwaniu i znalezieniu pracy oraz zbudowaniu zaplecza umożliwiającego podjęcie pracy lub stażu. W trakcie projektu realizowane są spotkania indywidualne doradcze, grupowe warsztaty wyjazdowe, szkolenia zawodowe oraz podnoszące kwalifikacje, indywidualne zajęcia praktyczne i staże rehabilitacyjne. Uczestnikom, którzy w wyniku udziału w projekcie rozpoczęli lub kontynuowali naukę zapewniamy możliwość sfinansowania podręczników, czesnego bądź kursów. W celu sprawnej realizacji wsparcia zapewniamy pomoc asystenta, finansujemy transport oraz wyposażamy w sprzęt, który ułatwi beneficjentom podjęcie szkolenia zawodowego, stażu lub nauki.

Koordynator projektu:   Ewa Jawasreh
tel. +48 22 334 85 16

ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1

19-300 Ełk
Tel./Fax: 504 072 266

ul. Jana Pawła II 8
36-100 Kolbuszowa
Tel. 17 22 70 258 wew.26

Tel./Fax: 17 58 19 260

e-mail:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Al. Unii Lubelskiej 15
20-108 Lublin
Tel. 81 532 24 37

ul. M. Gogola 12
92-513 Łódź
tel.  609 101 851

ul. Głuchołaska 8
48-303 Nysa
Tel. 77 433 25 44

ul. Księcia Barnima III Wielkiego 22
Tel. 91 422 95 08

Zapytania ofertowe związane z realizacją projektu

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Artykuły powiązane: