Pelplin: Caritas otwiera pierwsze Okno Życia

Caritas Diecezji Pelplińskiej

okno15 kwietnia w Starogardzie Gdańskim zostanie otwarte pierwsze „Okno życia” w diecezji pelplińskiej. Pomysłodawcą i realizatorem przedsięwzięcia jest Caritas Diecezji Pelplińskiej.

Nieprzypadkowo wybrano dzień 15 kwietnia na datę uroczystego otwarcia „Okna” – to Niedziela Miłosierdzia Bożego. Uroczystego poświęcenia dokona bp Jan Bernard Szlaga. Starogardzkie „Okno życia” znajduje się przy ul. Lubichowskiej 56 (kościół Miłosierdzia Bożego w Starogardzie Gd.). Dzięki takim „oknom” jest szansa, że noworodki nie będą pozostawiane na klatkach schodowych czy śmietnikach. „Okna” są dla tych dzieci szansą na życie, a inicjatywa Caritas Diecezji Pelplińskiej by im w tym pomóc, jest całkowicie uzasadniona i naturalna.  – Okno życia umieściliśmy w dostępnym a zarazem dyskretnym miejscu i będzie otwarte przez całą dobę – mówi ks. Grzegorz Weis, dyrektor Caritas Diecezji Pelplińskiej: – Po pozostawieniu w nim dziecka, uruchomiony zostanie sygnał słyszalny tylko dla dyżurującej osoby w parafii Miłosierdzia Bożego w Starogardzie Gdańskim. Pozostawiony w „oknie” noworodek do czasu przyjazdu karetki pogotowia, będzie przebywał w bezpiecznym, ciepłym miejscu. W szpitalu dziecko przejdzie dokładne badania, a następnie zostanie skierowane do pogotowia rodzinnego. Równolegle uruchamiana jest procedura nadania tożsamości i droga adopcyjna. Dodam jeszcze, że uruchomienie „okna” było możliwe dzięki środkom uzyskanym z ubiegłorocznej akcji „Przekaż nam swój 1 % .

Otwarcie pierwszego w diecezji pelplińskiej „Okna życia” jest doniosłym wydarzeniem nie tylko dla społeczności diecezjalnej, ale też dla całej społeczności regionu.  (JZ)

Ten artykuł dotyczy programu: Okna Życia