Drugie dziecko w Oknie

Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej

okno yciaWczoraj, 9 sierpnia do Okna Życia w klasztorze Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi w Zamościu, trafił kolejny noworodek. Tym razem dziewczynka, ważąca ponad 3 kilogramy.

Zgodnie z procedurą dziecko zostało przekazane do szpitala. Według opinii lekarzy mogła się urodzić od dwóch do trzech dni wcześniej. Dalsze losy noworodka będą zależały od sądu, który wkrótce podejmie odpowiednie kroki w tejże sprawie. Jest to już drugi noworodek w historii istnienia naszego Okna Życia. Przypomnijmy, że ostatniego dnia czerwca br. w Oknie Życia znalazł się chłopczyk. Jego stan również był dobry. Po krótkim pobycie w szpitalu trafił do placówki opiekuńczej.

Okno Życia jest miejscem, w którym matka, bez konsekwencji prawnych, może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko bez narażania jego życia i zdrowia. Całej akcji przyświeca idea ratowania życia ludzkiego od chwili narodzenia. Bogu dziękujmy za kolejne uratowane życie.
ks. Wiesław Banaś Ten artykuł dotyczy programu: Okna Życia