XX Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Wiadomości z Polski i ze świata

michal ziolkowski idziemy
Caritas po raz dwudziesty rozpoczęła akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Hasło tegorocznej akcji brzmi: ROZJAŚNIJ DZIECIOM PRZYSZŁOŚĆ. Chodzi o pokazanie, jak miłość bliźniego oraz pomoc materialna wpływają na los najuboższych dzieci.

Akcja polega na rozprowadzaniu charytatywnych świec bożonarodzeniowych z których dochód przeznaczony jest na pomoc dzieciom z najuboższych rodzin. W tym roku rozprowadzonych zostanie ok. trzech milionów wigilijnych świec. Dystrybucja rusza w pierwszą niedzielę adwentu - 1 grudnia.

- W ciągu 20 lat na polskich stołach stanęło wiele milionów świec Caritas. Setki tysięcy dzieci mogły dzięki temu wyjechać na wakacje, otrzymać wyżywienie czy zwiększyć swoje szanse w edukacji. Wigilijna Świeca Caritas dzięki swojej popularności stała się obok opłatka i choinki nieodłączną częścią polskiej tradycji świątecznej - podkreśla ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska.

Początki Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom sięgają 1993 roku, kiedy w kilku diecezjach rzymskokatolickich przeprowadzono pilotażową akcję; rok później zyskała ona wymiar ogólnopolski. W pierwszym roku rozprowadzono 260 tys. świec, ale zapotrzebowanie było dużo większe. Rok później, w 1995 roku rozprowadzono blisko 2 mln świec, z których dochód wyniósł ok. 3 mln zł. W roku 10-lecia Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom (2003) sprzedano ponad 4,5 mln świec, z których dochód wyniósł 14 mln zł.

Od 2000 r. akcja ma charakter ekumeniczny, świece przygotowują także Eleos i Diakonia - ośrodki charytatywne Kościoła prawosławnego oraz Kościołów luterańskiego i kalwińskiego.

W tym roku Diakonia rozprowadzi 13 tys. świec, a Eleos 12 tysięcy.

A k c j ę   m o ż n a   w e s p r z e ć   k u p u j ą c   w i g i l i j n ą   ś w i e c ę  C a r i t a s,  wysyłając SMS z hasłem POMAGAM na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT)  lub przez wpłatę na konto Caritas.

Szczegóły na stronie www.wigilijnedzielocaritas.com/  Informacje o dwudziestu latach Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom znajdą się również na stronie www.facebook.com/akcjecaritas .

Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP1, Polskie Radio oraz Gość Niedzielny

Uroczysta inauguracja tegorocznego Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom miała miejsce w warszawskiej Archikatedrze Świętego Jana Chrzciciela 30 listopada.  Specjalny list do organizatorów akcji oraz do dzieci napisał z okazji XX-lecia Prezydent Bronisław Komorowski.

Oto jego treść

Organizatorzy i Uczestnicy
uroczystej inauguracji
XX Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom
Bazylika Archikatedralna
p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela

Ekscelencje Księża Biskupi!
Drogie Dzieci!
Szanowni Państwo!

Święta Bożego Narodzenia to dobry czas, by głębiej wniknąć w sens słów: więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu. Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to szansa pomnożenia owej szczególnej, świątecznej radości dawania. Dzięki świecom Caritas, promieniującym światłem i ciepłem, w sercach tysięcy dzieci zagości szczęście i nowa nadzieja. Dawać to przecież uczestniczyć we wspólnocie. Darczyńców i obdarowanych łączą więzy wzajemnej życzliwości i wdzięczności, wielkoduszności i zrozumienia.

Chcielibyśmy, by te szczęśliwe dni trwały jak najdłużej, by nie kończyły się wraz ze Świętami. Drogie Dzieci, wierzę, że jest to możliwe – dzięki ludziom, którzy potrafią dzielić się z innymi, dzięki pomocy, która w nowym roku trafi do Was za pośrednictwem Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Dobro ofiarowane innym czyni nas wszystkich lepszymi, a świat miejscem, w którym łatwiej spełniają się marzenia. Tego Wam życzę z całego serca, jak również wiele radości i uśmiechu podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz w każdym kolejnym dniu.

Serdecznie dziękuję i gratuluję osobom oraz instytucjom, którym Dzieło zawdzięcza swoje sukcesy. Słowa szczególnej wdzięczności i uznania kieruję do jego pomysłodawców i animatorów z Caritas Polska oraz do współuczestniczących w Dziele: Eleos Kościoła prawosławnego i Diakonii Kościoła ewangelickiego. Dzięki tej wspólnocie dobra inicjatywa ta ma dzisiaj wymiar ekumeniczny, a pomoc potrzebującym ukazana jest jako płaszczyzna pojednania i owocnej współpracy.

Wszystkim, którzy w Warszawie i w innych miastach Polski uczestniczą w uroczystych inauguracjach, a przede wszystkim tym, którzy na swoich stołach zapalą świecę Caritas, życzę satysfakcji z udziału w tym rozjaśniającym dzieciom przyszłość przedsięwzięciu oraz jak najwięcej radości dawania przez cały nadchodzący rok.

Foto: Michał Żiółkowski/Idziemy

Ten artykuł dotyczy programu: Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom