Dzieciaki dopisały

Caritas Diecezji Kieleckiej

tn_dsc_0408W niedzielę 1 czerwca odbył się kolejny już Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka „Bądźmy razem”, organizowany przez Caritas Diecezji Kieleckiej oraz Fundację Vive Serce Dzieciom, a współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Kielce oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Tym razem bawiliśmy się wszyscy w Parku Miejskim im. Stanisława Staszica w Kielcach. Na dzieci, a także całe rodziny, czekał tam już od godziny 13.00 słodki poczęstunek, zabawy cyrkowe, dmuchana zjeżdżalnia, wata cukrowa, kolorowe balony i wiele innych niespodzianek. Było radośnie i kolorowo. Tego dnia nad wszystkim czuwało ponad 40 wolontariuszy Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach, którzy nie tylko dbali o dobry humor i zabawę dzieciaków, ale także ich bezpieczeństwo.

Serdeczne podziękowania niewątpliwie należą się także Młodzieżowemu Domowi Kultury w Kielcach, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Komendzie Wojewódzkiej Policji w Kielcach, Fundacji Prometeusz oraz Zakładowi Doskonalenia Zawodowego w Kielcach za przygotowanie bardzo wielu atrakcji, pokazów i konkursów dla naszych najmniejszych obywateli miasta.

Tegoroczny Festyn Rodzinny został poprzedzony Mszą Świętą oraz corocznym Marszem Życia i Rodziny, w którym, ku naszej radości, wzięło udział ponad 1200 osób – rodzin i mieszkańców naszej diecezji. Tego popołudnia wspólnie świętowaliśmy życie każdego dziecka i rodziny.

Partnerem strategicznym imprezy po raz kolejny był Jeronimo Martins, właściciel sieci sklepów Biedronka, który w tym roku przekazał dla uczestników aż 3 tysiące paczek z piłkami i słodyczami. Każde dziecko, które tego dnia przyszło do Parku Miejskiego mogło ją otrzymać. Dzieciaki dopisały – wszystkie paczki z upominkami zostały rozdane!
Monika Nawrot

• tn_dsc_0363
  • tn_dsc_0375
  • tn_dsc_0413